Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Pyöräreissu Turun saariston rengasreitillä heinäkuun alussa

Kesälomaviikko Kotkan seudulla elokuun lopulla

Marraskuinen lomaviikko Luviassa

 

Pyöräreissu Turun saariston rengasreitillä heinäkuun alussa

Pyöräreissua aloimme suunnitella jo talven synkkinä iltoina. Aluksi oli tarkoitus että Tuija tulee mukaan, mutta kesälomajärjestelyiden vuoksi se ei onnistunut, joten täytyi keksiä jotain muuta.
Turun saaristoreitti valikoitui sen tarjoamien hyvien palveluiden ja yöpymismahdollisuuksien vuoksi. Reitti on helppo suunnitella niin, että päivämatkat pysyvät inhimillisen pituisina. Tarkoitus kuitenkin on nauttia matkasta ja maisemista eikä tehdä mitään suoritusta.

Ensin oli tarkoitus lähteä Tiian kanssa kahdestaan, mutta sitten Arjakin innostui tulemaan mukaan, mikä oli vain hyvä juttu koskapa ristiseiskaa ei voi pelata kahdestaan.

Reittisuunnitelma oli seuraava:

  • Sunnuntaina 1.7. Turkuun junalla, siitä Kaarinan kautta Sattmarkiin, jossa ensimmäinen yö.
  • Maanantaina Nauvon Grännäsiin, jossa kaksi yötä.
  • Keskiviikkona Korppooseen Faffasiin, josta seuraavana päivän Mossalaan.
  • Perjantaina Iniön kautta viikonlopuksi Kustaviin Tamminiemeen, johon Tuija saapuu meitä hakemaan.

Valokuvia reissulta löytyy täältä


1.7.sunnuntai
Lähdimme liikkeelle Tiian luota puolenpäivän aikaan, Arja oli laittautunut kipeäksi eikä uskaltanut uhmata lääkärin kieltoja.
Rannikolla oli kaunis ilma ja kova tuuli joka aluksi oli osittain vastainen, mutta Kaarinan jälkeen kun suuntamme kääntyi enemmän etelään myös tuuli muuttui enemmän myötäiseksi.

 

Sattmarkissa olimme ennen kuutta, paikassa on idyllinen kahvila, ravintola ja matkamuisto-myymälä sillan kupeessa. Mökkimme oli metsän siimeksessä, pieni savesta rakennettu tupa, jonka eristeenä on käytetty olkia ja muutenkin rakennusmateriaaleina on käytetty kierrätettyä tavaraa.

Varusteet jääkaappi, mikro ja kahvinkeitin ovat reppumatkaajalle riittävät ja erikseen sijaitsevat kuivakäymälä ja suihku ovat hyvin siistejä.

Vieressä on vierasvenesatama jonka rannassa käymme illalla istuksimassa lämpimällä kalliolla ja Tiia uskaltautuu käymään uimassa.

Päivän pyöräilyt 36,6 km

Maanantai
Hyvin nukuttu yö, vaikka Tiia vähän palelikin koska nukkui vain päiväpeitolla kun ei löydetty peittoa sängynaluslaatikosta.
Aamupala oli ylenpalttinen ja emäntä hyvin ystävällinen. Kertoili kahvilatorpan historiasta ja antoi jonkin koululaisryhmän tekemän historiikin luettavaksi.
Lähdettyämme jatkamaan matkaa alkoi hiukan tihuuttaa, Nauvon puolella hiukan runsaammin, joten laitoimme sadevermeet päälle.

Nauvossa Köppmans ravintolassa hörppäsimme teetä, kävimme kaupassa ja jatkoimme Grännäsiin, jonne Nauvon keskustasta on matkaa vain nelisen kilometriä. Perillä olimme jo puoli kolmen aikaan eli hyvissä ajoin ennen määrättyä saapumisaikaa, joten kävelimme mökkialueella vähän aikaa ennenkuin saimme mökin.

Tosi tyylikäs mökki, täysin varusteltu ja siisti. Vessa ja suihku ovat erikseen pikku rakennuksessa mökin takana.


Pienen levon ja korttien kirjoittelun jälkeen lähdimme alkuillasta Nauvoon ostamaan postimerkkejä ja syömään. Ravintola Biffissä söimme hyvin, pelasimme vielä erän laivanupotusta ja kävimme kävelyllä satamassa.

Poljettavaa päivän aikana kertyi 38,3 km.


 

Tiistai
Tämä oli vapaapäivä. Arja ilmoitti toipuneensa mielestään riittävästi ja tulevansa Miken kyydissä Nauvon lautalle.

Tilasin meille lauttasaunan kuudeksi, päivällä teimme Tiian kanssa retken Grännäsiin Storkärrs bergenin kalliolle, sitten kävelimme pienen luontopolun, josta näkee hyvin mökkialueelle.


 

Lähdimme kahden aikaan Nauvon satamaan pitsalle, sadevermeet laitoimme päälle mikä varmaan säästi meidät sateelta. Puoli kuudelta isäntä laittoi lauttasaunan lämpiämään ja Arja saapui vesisateessa varttia vaille, eli juuri sopivasti saunaan. Arja ei uskaltautunut uimaan, me muut kävimme pulahtamassa. Pesulle täytyi tulla mökin suihkuun.

Koko illan satoi, aika reilustikin, pelailimme ristiseiskaa ja viihdyimme.
Vaikka emme siirtyneetkään mihinkään, pyöräilyä kertyi silti 17,9 km.

Keskiviikko
Yöllä satoi rankasti, aamu valkeni pilvipoutaisena. Aamupala, pakkaaminen ja tuvan siivous ei kolmeen pekkaan kauaa kestänyt ja pääsimme ennen yhtätoista matkaan.

Kävimme Tackorkissa Fagerlundin traktorimuseossa, se on siisti pieni paikka jossa kaikki koneet hyvässä kunnossa ja maalissa. Sieltä kun lähdimme alkoi pilvipeite repeillä.

Lyhyen lauttamatkan jälkeen olimme Korppoon saaressa, Faffasiin saavuttuamme aurinko paistoi jo kirkkaalta taivaalta ja alkoi olla kuuma. Kaffeboden oli pikkuisen aittamme nimi.  Kävelimme katsomassa rantaa, jossa on pieni hiekkaranta ja venevaja - talas, kuten ristikonratkojat hyvin tietävät.

Kolmen jälkeen lähdimme Korppooseen syömään ja kauppaan, matkaa tuli kuutisen kilometriä suuntaansa.

Söimme Hjalmar's nimisessä ravintolassa, kävimme katsomassa 1400-luvulla rakennettua Pyhän Mikaelin kirkkoa, kävimme kaupassa ja palailimme illaksi takaisin aitan suojiin.

Matkaa kokonaisuudessaan tuli 32,04 km.

Torstai

Aamulla oli puolipilvistä ja tuulista. Aamutoimet ja aitan siivous oli nopeasti tehty ja jo ennen yhtätoista olimme Galtbyn lauttarannassa. Lauttamatka Houtskariin kesti puolisen tuntia.

Houtskarissa kävimme kaupassa, perillä Mossalan matkakeskuksessa olimme neljän aikaan. Majoituksenamme oli perusmökki neljälle hengelle, keittiö, wc ja suihku. Paikkaan on selvästi viime vuosina panostettu, mm. kylppäritilat olivat vastauusitun näköiset.

Ruoan ja levon jälkeen kävelimme läheiselle näkötornille, sieltä on esteetön näkymä saaren kärjen ympäri. Kävelimme vielä kilometrin mittaisen luontopolun.


 

Kilometrejä kertyi 33,7

Perjantai

Aamulla ei ollut kiirettä, luovutus oli kahdeltatoista ja lautta lähti vartin yli. Lautta oli vanha lossi, johon oli nostettu pieni konttikahvio. Tämä oli ainoa etappi, joka oli maksullinen: 15€ per pyöräilijä. Matka kesti 55 minuuttia, tuuli oli kovaa.

Iniöstä ei ole paljon kerrottavaa, ajoimme pysähtymättä Jumon pohjoiskärkeen.

Iniöstä Kustavin Heponiemeen lauttamatka kesti puolisen tuntia, siitä Tamminiemeen pyöräilyä tuli nelisen kilometriä.

Mökkimme nimeltään Raakelintupa on tien päässä niemen kärjessä, vanha lautarakenteinen perusmökki jossa kuitenkin hiljattain uusittu keittiö. Tupakeittiö ja saunatupa, molemmissa levitettävä sohva. Mökki on omassa rauhassaan aivan niemen kärjessä ja siinä on oma ranta.

Ajoimme kymmenisen kilometriä Kustaviin, mutta koska keskustassa ei ole ruokapaikkaa pyöräilimme vielä pari kilometriä Lootholman lomakeskukseen, jossa söimme ravintola Helenassa.

Pihassa oli maihin vedettynä vanha Helena niminen puinen laiva, jossa oli matkamuistomyymälä.

Kustavissa kävimme ruokakaupassa, mökillä sauna lämpiämään. Harri saapui yhdeksän aikaan juuri sopivasti saunaan.

Viimeisenä päivänä mittariin  kertyi kilometrejä 43,3

Lauantai
Lähdimme autolla ajelemaan Kustavista ylöspäin Pleikilän venerantaan, sieltä takaisin Kustaviin ja tutustumaan Jeremiaan luolat nimisille kallioille. Siellä riittikin kiipeilemistä ja ihmettelemistä pitkäksi aikaa.


Sitten tiemme erkanivat: Arja ja Harri lähtivät omille teilleen ja Tuija saapui Tampereelta seuraksemme. Illalla söimme hyvin ja Tuijan elpyessä matkan rasituksista kävin Tiian kanssa kiertelemässä mökin takana olevilla kallioilla.
Illalla lämmittelimme vielä saunan.

Sunnuntai

Kotia - eli minun ja Tiian tapauksessa Saarikyliä - kohden.

Matkalla piipahdimme Peterzensin vierassatamassa sekä pysähdyimme vanhalla Muntin kivisillalla.

Meillä oli oikein antoisa reissu, pyöräilyä tuli kaikkiaan 201,87 km Tiian pyörän mittarin mukaan, Arjallakin hiukan yli 100 km.

Keli oli pyöräilyyn sopivan viileä, helteet alkoivat vasta aivan loppuviikosta. Pyörät toimivat hyvin, samoin pyöräilijät. Arjakin puolikuntoisena pysyi sisukkaasti hyvin matkassa.

Minulle paikat ja maisemat olivat osittain tuttuja pyöräreissultamme vuonna 2009. Jos voisi näin kesällä valita kauniin viikon, voisi matkan tehdä teltan kanssa, niin matkanteko olisi vapaampaa.

Ja ne valokuvat löytyy täältä


 

Yhteinen kesälomaviikko Kotkan seudulla elokuun lopulla

Minulle ja Tuijalle järjestyi yksi yhteinen lomaviikko elokuun lopulla. Ajattelimme viettää sen Kotkan seudulla, sinne meidät houkutteli kaupungin lukuisat puistot. Kotkasta on tullut aina ajettua ohi, kerran aikoinaan pysähdyimme tunniksi kehityt-tämään valokuvia, mutta jostain syystä emme ole koskaan aiemmin siellä viipyneet.

Vuokrasimme Santalahden leirintäalueelta yksinkertaisen yöpymismökin - jääkaappi, hellalevyt, mikro - siinäpä meille riittävät tilat viideksi päiväksi.

Menomatkalla tiistaina pysähdyimme Kouvolassa museokorttelissa, idyllisellä puutaloalueella, jossa on vanhoja veturin-kuljettajien asuntoja. Siellä on kahviloita, käsityöputiikkeja, Miljöö- ja radiomuseo sekä kaupunginmuseo Poikilo. Miljöömuseossa on huoneet sisutettu eri vuosikymmenten mukaan ja radiomuseossa on satoja radioita, mukana myös paljon puolustusvoimien vanhaa kalustoa.

Kaupunginmuseo Poikilossa poikkesimme myös näyttelyä katsomassa ja kävimme keskustan Rossossa syömässä.

 

Seuraavana päivänä teimme kävellen puistokierroksen Kotkassa, aloitimme Sapokan vesipuistosta joka on tyylikäs kokonaisuusjossa puistokasvien lisäksi vesi ja kivi ovat muissa pääosissa.

Jatkoimme rantaa pitkin kohden Katariinan meripuistoa, pysähdyimme pursiseuran talossa kahvilla ja kävimme tutustumassa vanhan köydenpunojan puotiin, hän kertoi paljon ammatistaan samalla kun punoi sisalköydestä kynnysmattoa.

Katariinan meripuisto on kivinen niemi, entinen nestesatama jossa on kymmenisen vuotta ollut puisto, jonka kehittäminen edelleen jatkuu.

Matka jatkui Fuksinpuiston, Sibeliuspuiston ja Isopuiston kautta Haukkavuoren näkötornille, josta avautui upeat näkymät koko Kotkan alueen yli.

Ennen mökille paluuta piipahdimme vielä yrttipuutarhassa, joka sijaitsee pienen linnoitusrakenteen sisällä.

Illalla kävelimme Santalahdessa muutaman kilometrin mittaisen luontopolun, joka kiertelee kivikkoisia rantoja pitkin. Auringonlasku kultasi näkymämme kauniisti.

Seuraavana päivänä olivat vuorossa museot: ensin kävimme merikeskus Vellamossa, omituisen muotoisessa arkkitehtuurin kukkasessa, jonka pienen pohtimisen jälkeen arvelimme esittävän aaltoa. Siellä oli normaalin meriaheisen näyttelyn lisäksi Karhulan lasitehtaan näyttely.

Ennen Maretariumia poikkesimme pikkuisessa vohvelikahvila Teelusikassa, siellä nuori ranskanbulldoggi Cosmo oli ottamassa asiakkaita vastaan.

Marerium esittelee suurimman osan suomalaisista kaloista, lisäksi sammakoita, vesiliskoja ja joitain käärmeitä. Paikkaan kannattaa mennä itämerialtaan ruokinta-aikaan, silloin sukeltaja käy ruokkimassa merikaloja.

 

Perjantaina piipahdimme ympyräkaupunki Haminassa, ensin poikkesimme kauppiaan-talomuseossa - jossa muistimme jokunen vuosikymmen sitten käyneemme - sekä kaupunginmuseossa, jossa Venäjän keisarinna Katariina Suuri ja Ruotsin kuningas Kustaa III kävivät neuvotteluja Suomen kohtalosta kesällä 1783.

Haminassa on myös vanhoja puutalokortteleita sekä tietysti vanhat linnoitusrakenteet joita jonkin verran kiertelimme. Kävimme myös Tervasaaren niemessä, siellä on risteilysatama, karavaanarialue, ravintola, entinen majakkalaiva S/S Hyöky sekä tietysti niemen kärjessä Pelle Miljoonan patsas.

Huomasimme, että Loviisassa on viikonloppuna Wanhat talot tapahtuma, ja sinne suuntasimme lauantaina. Paikka on tuttu, olimme siellä tyttöjen kanssa jokunen vuosi sitten, mutta kohteet aina hiukan vaihtuvat joten uutta nähtävää riittää.

Päivä oli kaunis ja ihmisiä oli todella paljon liikkeellä. Mukava oli nähdä kuinka jotkin aiemmalla kerralla remontin alla olleet kohteet olivat löytäneet muotonsa, erityisesti Merimiehen mökki ja Auringon puolella olivat kärsivällisen ja pitkäjänteisen remontoimisen malliesimerkkejä.

Sunnuntaina lähtiessämme poikkesimme vielä Langinkoskella keisarillisella kalamajalla, joka nykyään on museoviraston hallinnassa. Se näkyi heti oppaan asiantuntevassa jutustelussa ja henkilöstöä oli muutenkin enemmän paikalla kuin aiemmilla käynneillä joskus aikoja sitten.

 

Valokuvia reissulta löytyy täältä.


Viimeinen kesälomaviikko Luvialla marraskuun puolivälissä

Minä, Tuija ja Tiia saimme järjestettyä vielä yhden yhteisen lomaviikon ja varasimme Luvialta läheltä Laitakarin satamaa mökin viikoksi. Intokin innostui tulemaan mukaan.

Hyvin varusteltu asuntomme kuului pieneen mökkiryhmään, joka ei ollut aivan meren rannassa, mutta ei näin syksyllä toisaalta uimarantaa kaivannutkaan. Naapureita ei lähimmissä mökeissä ollut, joten saimme olla rauhassa.

Viikko käynnistyi harmaana ja sumuisena, mutta loppua kohden keli parani ja aurinko ilmestyi meitä hellimään. Pori oli parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä ja kävimme siellä useampana päivänä:

  • shoppailemassa: divarissa - joka on valitettavasti kohta lopettamassa - keskustan kauppakeskuksissa sekä kirpputorilla
  • tutustumassa museoihin: Luontotalo Arkki - Rakennuskultuuritalo Toivo sekä sen yhteydessä oleva 1950-luvun asuun kunnostettu Korsmanin kotimuseo - Rosenlew museo, jossa on paljon lapsuudesta tuttuja tuotteita
  • kiertelemässä hienoa Kirjurinluodon puistoa
  • Yyterin hiekkarannalla - ei näkynyt auringonpalvojia
  • Kallon kalliolla
  • Yyterin kylpylässä

Raumalla kävimme kiertelemässä vanhaa kaupunkia. Se eroaa monen muun kaupungin vanhoista kortteleista olemalla aktiivinen ympäri vuoden: siellä oikeasti asuu ihmisiä ja liikkeet ovat auki muutoinkin kun kesällä.

Tutustuimme myös Marelaan, joka esittelee vauraan raumalaisen laivanvarustajaperheen asumista ja elämistä edellisen vuosisadan vaihteessa. Hieno paikka, kannattaa ehdottomasti tutustua jos seudulle osutte.

Rauman liepeillä, entisessä Lapin kunnan Kivikylässä on muinaisjäännösalue nimeltään Sammallahdenmäki, jossa on pronssikautisia kiviröykkiöhautoja. Ehdimme sen alkupäähän tutustua juuri ennen kuin pimeys laskeutui.

Viikonloppuna kauniin aurinkoisena päivänä tutustuimme mökin lähellä olevaan Laitakarin niemeen. Siellä on suuri pienvenesatama, tanssilava ja ravintola. Siellä on myös valmistuneen kaljaasi Ihanan telakka ja kotisatama.

Meillä oli erityisen mukava lomaviikko: ei etukäteen mietittyä ohjelmaa, ei kiirettä, hyvää ruokaa, rauhallinen ympäristö ja hyviä pitkiä yöunia. Into jäi parina päivänä mökille, muuten se oli mukanamme tutustumassa kohteisiin.

Valokuvia matkalta löytyy täältä.

©2020 jukkalamminmaki - suntuubi.com