Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

31.12. Vuoden päätös pikkupakkasessa

Syksy on mennyt niin kiireisenä, ettei ole tänne ehtinyt mitään kirjoittelemaan, vaikka olenkin ollut neljä kuukautta vapaalla töistä.

Aika on hyvin kulunut, vaikkei mitään ihmeellistä ole tehnytkään: muutamia luentoja, teatteria, parit konsertit (syöpäkuolemasta pelastunut Wilko Johnson, Äänekosken oma poika Seppo Närhi, Tessa Virta Trion intiimi ilta Palokassa). Olen myös tehnyt serkulleni hiukan sukututkimusta hänen isänsä puolelta, rustailin muutaman linnunpöntön mökille, uusimme kotiin parit väliovet ja ison eteisen, lupauduin Ala-Härkösen sukuseuran web-vastaavaksi ja aloitin projektin oman sukututkimukseni aineiston tarkistamiseksi ja nimien harmonisoimiseksi.

Ja kävimmehän me syyslomalla Porvoossa, siitä olen kertonut matkasivuillani.

Tiia ja Into ovat olleet seuranamme joulunaikaan ja taas nyt uudenvuoden aikaan. Kävimme kauniin aurinkoisena Tapaninpäivänä Kapeenkoskella kävelyllä, siitä löytyy valokuvia täältä.

Tänä yönä näytti taivas ensin kirkastuvan ja lähdin puolenyön aikaan tarkistamaan, näkyisikö revontulia. Pilvet alkoivat kuitenkin kohta taas levitä, mutta sain muutamia kuvia kuusta ja seuraavana iltana myös hentoja revontulia tallentui kameraan.

16.9. Aktiiviviikonloppu: lättähattumatkailua ja Lielahtikierros

Menneenä viikonloppuna tuli harrastettua kaikenlaista mukavaa. Lauantaina olin Tuijan kanssa museojunan kyydissä Suolahdesta Haapajärvelle, pohjois-pohjanmaalle. Kyseessä oli Keitele-museon Dm7 kiskobussi eli lättähattu. Viisivaunuinen juna, jonka vanhimmat vaunut olivat 50-luvun puolivälistä ja uusin 60-luvun alusta, oli lähtenyt Jyväskylästä, jossa sitä ylläpitää entisen Kankaan paperitehtaan hallissa intohimoinen vapaaehtoisten joukko.

Intiaanikesä oli parhaimmillaan kun aamusumu Saarijärven jälkeen selkeni. Matkalaisista suurin osa, yli sata henkeä, tuli kyytiin Kannonkoskelta. Vaunussa oli paljon paikallisia jotka kertoilivat paikoista ja historiasta. Perillä oli järjestetty ruokailu ja pari tuntia aikaa tutustua Haapajärveen.

Kertakaikkiaan mukava matka, jonkalaisia eri kohteisiin kuulemma järjestetään parisenkymmentä vuosittain.

Minulla on kuvia matkalta Picasassa, muita kuvia matkalta löytyy täältä.

 

Illalla hurautimme Tampereelle, jossa sunnuntaina osallistuin Hiedanrannan kiertokävelyyn. Siinä tutustuttiin Lielahden kartanoon, tehdasalueeseen ja Nottbeckien yksityiseen hautausmaahan.

Tampereen kaupungin kehityspäällikkö Reijo Väliharju veti kiertokävelyä ja kertoili rakennuksista ja kaupungin suunnitelmista alueen suhteen. Hiedanrannan alueesta on avattu oma nettisivu, josta löytyy infokirjanen sekä kartta alueen rakennuksista.

Yleisöä oli todella runsaasti, onneksi esittelijälle löytyi megafoni. Kartanolta lähtien aloitimme kierroksen tehtasalueen kautta Nottbeckien hautausmaalle. Tuosta hautausmaasta ja Nottbeckeistähän Tiia on jo kertonut blogissaan, mutta nyt pääsimme tutustumaan porttien sisäpuolelle. Tampereen historioitsija ja nykyinen kunnanvaltuutettu Jari Niemelä oli hautuumaalla kertoilemassa paikan ja yleisemminkin Nottbeckien historiasta.

Valokuviani Lielahden kierrokselta löytyy täältä, lisäinfoa viikonlopusta löytyy täältä.

 

Kaiken tuon lisäksi kävelehdin hiukan Tampereella: Vanhan kirjastotalon puistossa, Pispalassa ja alarannassa. Kuvia löytyy täältä.

 


2.9. Pärinää Pyynikillä

Puolentoista viikkoa sitten Pyynikillä pärisivät jälleen moottoripyörät. Kyseessä olivat näytösajot, jossa oli viisi eri lähtöä, ihmisiä oli aurinkoisen kauniina sunnuntaina kertynyt reitin varrelle arvion mukaan lähes 30 tuhatta. Muutamia kuvia paikan päältä löytyy täältä.

Tiian kanssa olimme hänen projektipäivänsä tiimoilta Kaukajärven kartanon raunioita etsimässä, siitä hän kertoo blogissaan.

Tuija ja Tiia kiertävät aina Hatanpään arboretumin moneen kertaa kesän ja varsinkin syksyn aikana ja tuloksena on satoja valokuvia, etenkin ruusuista. Laitan tähän nyt pari edustavaa otosta aiheesta.


17.8. Loma meni, kesä tuli

Lomat on taas lusittu tältä kesältä. Kesäkelit tosin alkoivat vasta kotiin saapuessani, mutta haitanneeko tuo mitään, ehtii niistä täälläkin nauttia.

Kesää vietin taas perinteisesti Saarikylissä, osan aikaa Tiian kanssa. Kävimme myös Hakamäessä Erkkiä ja äitiä katsomassa sekä tutustuimme myös projektiluonteisesti Tampereen oudompaan puoleen. Tiia on kertoillut näistä retkistämme erinomaisessa blogissaan sivuilla Luonnon rauhaa Saarikylissä ja Teiskossa sekä Omituisten paikkojen Tampere, joten en niistä tässä enempää tarinoi.

Itse laitoin muutamia kesäisiä kuvia Picasaan, ne löytyvät täältä.

Viimeisen lomaviikkoni vietimme Vaskivedellä, siitä olen kertoillut tuolla matkat sivulla.

Eilisiltana lähdin Keiteleen rantaan katsomaan auringonlaskua, eikä se hassumpi ollutkaan, kuten alta näkyy:


13.6. Kesän ensimmäinen helteinen päivä

Kesä on tullut tänävuonna pikkuhiljaa, tänään on ensimmäisen kerran tuntunut oikeasti lämpimältä.

Toukokuun 17. päivänä, kaatuneiden muistopäivänä, Tampereen seudun kaatuneiden omaiset Ry. järjesti perinteisen lippukulkueen ja seppeleenlaskun Kalevankankaan hautausmaalla. Puheen tilaisuudessa piti tätini Raija, puhe löytyy videoituna täältä (valitan huonoa äänelaatua, laittakaa volyymia isolle).

 

Vietimme Tuija kanssa pitkän viikonlopun mökillä Kinnulassa Kivijärven rannalla. Poikkesimme myös Karstulassa Wanhat Wehkeet -museossa, kävimme Karstulan Kirkkovuoren näkötornilla ja teimme myös lyhyen lenkin Salamajärven kansallispuis-tossa.

Valokuvia reissulta löytyy täältä.

 

Tiia on muuten alkanut pitää blogia netissä. Hän sai siskoltaan lahjaksi Tukholman matkalla Anywhere Travel Guide -paketin. Se sisältää 75 tehtäväkorttia ”for discovering the unexpected, wherever your journey leads”, ja Tiia asetti haasteekseen käydä nuo tehtäväkortit läpi Tampereella. Blogin etusivulle pääsee täältä. Kunkin sivun alalaidasta pääsee navigoimaan seuraavalle ja edelliselle sivulle.


15.4. Kevättä Tallinnassa

Kävimme Tallinnassa pidennettyä viikonloppua viettämässä. Oleilimme vanhassa kaupungissa, jossa ei ole tullut koskaan käytyä muuten kuin läpikulkumatkalla.

Hyvin siellä riitti pariksi päiväksi katseltavaa ja kelikin oli matkan alkupuoliskon ajan oikeinkin keväisen kaunis ja lämmin.

Muutama valokuva löytyy täältä.


17.2. Vuosi hyvällä alulla

Vuosi on vierähtänyt jo toisen kuun puoliväliin. Tiia oli viimeviikon täällä Äänekoskella talvilomaa viettämässä. Ehti tehdä lyhytikäisen lumiukon (sen sulatti äkillinen seitsemän asteen helleaalto), ehdimme käydä viimeisenä lomapäivänä hiihtämässä ja poikkesimme myös lauantaina Peurungassa Keski-Suomen mobilistien talwiajoissa, josta lisää kuvia täällä.

Sain myös aikaiseksi sukututkimukseeni täydennystä: isänäidin eli Anna Vilhelmiinan esivanhemmista löytyy nyt tietoa dokumentit sivulta.

 

©2020 jukkalamminmaki - suntuubi.com