Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

PERINNEMATKA 2013 AVATRÄSKISSÄ, RUOTSIN ETELÄLAPISSA

Tänä vuonna lähdimme uudelleen naapurimaahan osittain tutuille seuduille. Pääsyynä oli, että saimme majoitukseen lyömättömän tarjouksen: ilmainen viikon majoitus kunhan teemme hiukan polttopuita taloon. Kyseessä oli metsästäjäporukan mökki, jossa Artun tuttavan oli osakkaana. Kiitokset siis Artulle ja Artolle.

Valokuvia matkalta löytyy täältä.

Sunnuntai 16.6.

Ajopäivä, hiukan vajaa tuhat kilometriä. Puuduttavaa, niinkuin aina.

Sataa kun saavumme perille, talo on kapean tien päässä korkealla mäellä ja rengas ei tahdo pitää liukkaassa urassa, onneksi pieni vauhdinotto auttaa ja pääsemme perille. Mukavannäköinen paikka, vanha omakotitalo ja tynnyrisauna pihassa.

Laitamme sähköt päälle ja vesipumppuun siemenvedet räystään alta ämpäristä. Muuten hyvä, mutta tiskialtaan alta lämminvesiputken liitos pettää ja lattia tulvii täyteen vettä! Onneksi oli putkessa sulkuventtiili ja tulipahan pestyä lattia heti alkajaisiksi.

Maanantai 17.6.

Doroteaan, pojat ostavat kalastusluvat ja hankimme pari työkalua putken korjaamiseen, joka onnistuukin niin että se ainakin kuluvan viikon ajan pitää.

Kaadamme, pätkimme, halomme ja pinoamme kolme koivua korvaukseksi asumisesta. Sitten ajamme Avaträskin länsipuolella olevaan Arksjön järveen laskevalle joelle, josta Arttu saa 80 senttisen, 5,7 kiloisen taimenen ja Rauno vielä lisäksi pari kunnon ahventa ja harjuksen. Pienemmät kalat syömme iltapalaksi ja taimenhirmun fileoimme jääkaappiin odottamaan. Saunomista ja kortinpeluuta iltamyöhään.

Tiistai 18.6.

Pakkaamme leiriytymiskamat autoon ja suuntaamme länteen kohti korkeampia maastoja. Ajamme Borgafjäll nimiseen matkailukeskukseen, jossa on laskettelurinteitä ynnä muuta matkailijoiden houkutusta. Emme jää paikkaan vaan tulemme alaspäin Gubbsjön järven laskujoen varteen, johon perustamme leirimme auton lähelle. Syömme taas taimenta iltapalaksi.

Yö on kylmä ja meikäläistä hiukan paleltaa. Syynä on se, että olen ottanut erehdyksessä väärän makuupussin mukaan ja siinä oli vielä vetoketjun sauma revennyt. Onneksi Artulla oli neulaa ja lankaa mukana, niin sai pahimmat tuuletusaukot tukittua.

Keskiviikko 19.6.

Leiri puretaan kauniissa aamussa, mutta lähtiessämme alkaa satelemaan. Käännymme ennen Risbäckiä alaspäin Saxån uomaa katsastamaan, Seat oli lujilla kun tie on kapea ja pohja raapiintuu. Kivinen ja kapea uoma, jatkamme alemmas samalle joelle Harrsjön kautta, jälleen pitkä ja kapea kärrypolku. Sen verran paljon leveämpi uoma että ongintaa voi hiukan kokeilla, ilman sen kummempaa kalaonnea.

Jatkamme pitkän ja kapean Långselå järven länsipuota etelään. Sieltä löytyy hyvä paikat keitellä sapuskat ja saamme jälleen pari ahventa iltapalaksi. Lopuksi mökille saunanlämmitykseen.

Torstai 20.6.

Aamulla satelee. Ajamme Doroteaan täydentämään vesivarastoja. Sateen tauottua lähdemme mökistä hiukan pohjoiseen olevalle Tallvattensjön järvelle, kaunis paikka mutta ilmeisen kalaton.

Palaamme mökille syömään ja pojat lähtevät vielä hiukan ylemmäs katsomaan Laxbäcken joelle, mutta se on niin kuiva ettei kalastus onnistu joten matka jatkuu takaisin maanantaiselle kalapaikalle - ehkä tuon taimenen isoveli kangastelee mielessä. Saaliina jokin iso särjensukuinen kala, lajin määritys on vielä hiukan kesken.

Perjantai 21.6.

Aamun tihuuttaa. Lähdemme Västra Ormsjön yläpuolelle Brännmyranista alkavan joen varteen, mutta kalastukseen hiukan liian kapea, pojat kokeilevat yhdestä mutkasta muutaman heiton.

Pysähdymme vielä pienelle metsälammelle, mutta ruohoinen ranta haittaa kalastusta.

Siirrymme Ormsjön järven länsipuolta alas Ormsjöån joen varteen, leveä uoma, ei kalaa mutta syömme lounaan ja hyttyset meitä.

Ajamme heti Avaträskin alapuolella olevalle Korsselet järvestä Avaträsk järveen laskevan joen varteen, ruohikkoinen ranta mutta ei mahdoton kalastaa. Pilvittäin hyttysiä. Minä kävelen parit kilometrit mökille ja pätkin vielä muutamia rankoja polttopuiksi.

Lauantai 22.6.

Synkkä ja sateinen päivä. Ajamme hiukan pohjoiseen Brännan ohi Lillbergetin luo Fjällån joen mutkaan. Satelee ajoittain, vielä enemmän hyttysiä kuin eilen, kalaa tuli yksi harjus. Erikoismaininnan voisi tehdä käestä, jonka näimme lentävän hakkuuaukion poikki. Harmi ettei ollut kamera valmiusasemissa.

Illalla siivoilemme paikat ja käymme viimeisen kerran saunassa.

Sunnuntai 23.6.

Herätys viideltä paikallista aikaa. Aamupala ja tien päälle kuudelta, ennen iltakahdeksaa kotona.

 

Loppukommentit

Emme nousseet tällä kertaa aivan niin korkealle kuin edellisellä matkallamme ja elelimme suurimman osan aikaa mukavasti mökissä. Liikuttua tuli kuitenkin monella joella sekä järvellä ja kalaonnen puolesta tämä oli ehdottomasti kaikkein tuloksekkain reissu.

 

©2019 jukkalamminmaki - suntuubi.com