Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Pohjanmaan rannikko 30.6.-8.7.2012

Järjestelimme jo hyvissä ajoin kaikki kolme - minä, Tuija ja Tiia - itsellemme heinäkuun ensimmäisen viikon vapaaksi ja päätimme tehdä perinteisen telttaretken länsirannikolla. Kuvakooste matkasta löytyy täältä.

Retken aloituspisteen ja hetken määräsi konsertti Oulussa: John Fogerty, lämppärinään Eppu Normaali Raatin stadionilla heinäkuun ensimmäisenä sunnuntaina. Joten majoituimme Nallikarin leirintämökkiin hyvissä ajoin jo tihkusateisena lauantaina, ja uhkaavien pilvien seuraamana tallustelimme sunnuntai-iltana muutamat kilometrit keikkapaikalle. Eppujen rutiinikeikka sujui hyvän sään vallitessa, mutta Fogertylla oli aihetta heitellä sadeaiheisia kappaleitaan ja kommenttejaan ainakin settinsä ensimmäisen tunnin ajan. Mutta hyvin varustautuneina emme olleet moksiskaan pienistä sumun tiivistymisistä.

Maanantaina aloitimme sitten matkamme etelän suuntaan, koukaten Limingasta kohden rantaa ja poiketen ensin Ala-Kestilän arboretumissa ruokkimassa hyttysiä. Pienen piston teimme Lumijoen Varjakkaan juomaan kupposet vanhaan Hailuoto-laivaan tehdyssä kahvilassa.

Raahessa yritimme etsiä järkevää ruokapaikkaa, mutta paikka tuntuu olevan täynnä pitserioita ja kebab-luolia. Lopulta ajauduimme hotelliravintola Hovinarriin ja se olikin niin järkevä paikka että kävimme tiistaina uudelleen. Suosittelemme lämpimästi.

Keli muuttui aurinkoiseksi - tosin lämpötila pysyi viileänä - joten teltan pystytyksen kanssa ei ollut ongelmia.

Tiistaiaamu valkeni aurinkoisena ja kerättyämme kimpsumme pysähdyimme päivän ajaksi tutkailemaan Raahen vanhaa kaupunkia sekä divareita ja kirpputoreja. Mielenkiintoinen oli myös Wanha apteekki -museo.

Matkamme jatkui Pyhäjoelle, jossa yövyimme Kielosaaren leirintäalueella mökissä. Siellä lämmitimme idyllisen pienen puusaunan ja kävimme Pyhäjoessa uimassa. Mukava rauhallinen paikka.

 

Keskiviikkona oli vuorossa Kalajoen hiekkarannalla lojumista. Tiaa kävi kävelemässä tuossa kuvassa näkyvän pitkän hiekkasärkän päähän asti.

Matka jatkui Himangan meripaviljongin - jäätelötauko - kautta Lohtajan Ohtokarin hiekkarannalle saamaan hieman aurinkoa pintaan - tosin täytyi pysyä tiukasti hiekkadyynin takana kylmältä tuulelta suojassa.

Illaksi Kokkolan leirintäalueelle teltta pystyyn. Erittäin siisti alue ja ympäristö.

Torstai kului Kokkolan kaunista vanhaa kaupunkia, Neristania, eli alakaupunkia kierrellen. Neristan oli käsityöläisten ja merimiesten kaupunginosa, vähän niinkuin Pispala Tampereella - tai taisi Pispalassa olla vähemmän noita merimiehiä.

Parit kirpputoritkin löysimme ja ruokailu hoitui yllätyksettömästi Rossossa.

Ilma alkoi lämmetä ja alkoi tuntua suorastaan helteiseltä. Ajelimme seuraavaan yöpymispaikkaan Pietarsaareen, UPM:n tehtaiden kainaloon Joutsenen leirintäalueelle. Paikka on hieman nuhruinen ja huonohoitoisen näköinen, mutta ehdinpä saunaan ja pääsimme uimaan.

 

Perjantai oli ehdottomasti reissun kuumin päivä.

Pietarsaaren parasta antia meille oli Rosenlundin pappilan kupeessa oleva Aspegrenin puutarha, sekä siihen liittyvä kotiseutumuseo. Museon pihamaalta löytyi vanhoja pihapelejä, joita täytyi tietysti kokeilla. Ei onneksi kukaan saanut revähtymiä tai nyrjähdyksiä.

Myös Schaumanin koulupuisto on kaunis väriläikkä hiukan harmaan kaupungin keskellä.

Seuraava pysähdyspaikka oli Top camping Vaasa. Hiukan liian iso, kallis ja meluisa leirintäalue meidän makuumme - Wasalandia on melkein vieressä, tuoden runsaasti lapsiperheitä majoittumaan - mutta ilma oli onneksi kaunis ja lämmin, niin että pääsimme vihdoinkin löhöilemään rannalla ja uimaan kunnolla meressä.

Ja iltakävelyllä rannalla saimme muutamia upeita auringonlaskukuvia.

Lauantaina ajoimme ensin Vaasan eteläpuolelle meteorikraatteriin. Kyseessä on Söderfjärdenin painanne, johon meteori on iskeytynyt joskus puolisen miljardia vuotta sitten. Suuri ympyränmuotoinen peltotasanne, mutta kuitenkin mielenkiintoinen paikkana. Keskellä observatorio ja näyttelytila meteoriihi.

Etelään matkatessa alkoi helteinen ilma synkistyä ja pysähdyimme suojaan Korsnäsin pappila- ja kotiseutumuseossa.

Viimeiseksi yöksi jäämme Kristiinankaupungin leirintäalueelle. Erittäin siisti ja viihtyisä paikka.

Sunnuntai, josta alkoi tämän kesän sadekausi. Mutta matkamme pääsimme vielä kuivin renkain, vasta Tampereella näytti kesä luontonsa.

Ennen 'kotimatkaa' katselimme kuitenkin vielä Kristiinankaupungin vanhaa idyllistä asujaimistoa. Sieltä löytyy mm. yksi Suomen kapeimmista kaduista, Kissanpiiskaajankuja.

Täällä muuten vanhakaupunki tuntuu jotenkin aidommalta kuin aiemmissa käyntikohteissa.

Kesä jatkuikin sitten matkan osanottajien kannalta eri merkeissä: naisväki aloitti työrupeaman kumpikin tahoillaan ja meikäläinen lähti jatkamaan lomanviettoa Saarikyliin. Mutta matka oli mukava ja todella kaunis viikko meille osui, sekä säiden että nähtävyyksien osalta.

 


Loviisan Wanhat Talot 24.-26.8

Pienimuotoisen matkan koko perheen kesken teimme Loviisaan, jossa järjestettiin kahdeksannen kerran Loviisan Wanhat Talot tapahtuma, eli Valtakunnalliset perinne- ja korjausrakentamispäivät.

Yövyimme Ulrikanhovissa, Ukkolan talon perhehuoneessa. Lauantain ja sunnuntain vietimme kiertelemällä kohteita ja markkinapisteitä. Paljon nähtiin ja paljon jäi vielä nähtävää. Loviisassa - jossa jostain syystä ei ole aiemmin tullut poikettua - on paljon muutakin kuin se atomivoimala: kaunis vanha kaupunki ja satama.

Kuvia LWTn tarjonnasta löytyy täältä.