Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Raasepori - eli entinen Tammisaari - 2011

Varasimme 25-vuotishääpäivämme kunniaksi insinööriliiton lomajärjestön A-lomien kautta komean mökin viikoksi Raaseporin edustalta Kopparön saarelta. Insinööriliiton jäsenenä sain hiukan lliankin hienosta mökistä alennusta niin, ettei koko lomabudjetti kulunut pelkkiin vuokriin.

Olen matkamme aikana napsituista kuvista tehnyt pienen koosteen Picasa albumiin tänne. Tarkoitan todellakin pienen koosteen, sillä kuvia kaikkiaan oli toista tuhatta. Tervetuloa vain katselemaan niitä joskus, yritämme järjestää mukavan tuolin valmiiksi.

Matkasimme paikalle lauantaina heinäkuun toisena päivänä. Perille oli helppo löytää ja saarelle siirryttiin lyhyen lossimatkan kautta.

Hiekkakankaalla törötti kaksi mökkiä noin sadan metrin päässä toisistaan, molempiin kuului oma soutuvene jota piti heti illalla käydä kokeilemassa. Ainoa pikku miinus oli kunnollisen uimarannan puute, mutta venerannasta kyllä pääsi pulahtamaan, kunhan ei laskenut jalkojaan mutapohjaan. Myös mökkien yhteistä grillikotaa piti käydä yhtenä iltana kokeilemassa: makkaraa ja valkoviiniä, sopii oikein hyvin yhteen.

Meillä oli kuvan mukaisesti myös alivuokralaisia, joita ei kuistilla liikkuminen juurikaan häirinnyt.

Raasepori - puhun tässä nyt Tammisaaren uudesta nimestä, jonka tuleminen arkikäyttöön varmaan kestää joitakin vuosia - on ihanteellisella paikalla kesälomailuun. Lähellä on useita ruukkeja, komeita kartanoita, kaupungin oma hieno vanhakaupunki, linnanraunioita sekä tietysti Hanko pitsihuviloineen. Kullekin näistä pyrimme matkallamme omistamaan yhden päivän ja kokolailla suunnitelman mukaan toteutimme viikkomme.

Seuraavassa on lyhyt kuvaus käynnistämme näissä kohteissa. Kuvia löytyy tuolta galleriasta.

Sunnuntaina MUSTIO

Mustion kartanohotellia sanotaan jostain syystä linnaksi. Alueeseen kuuluu useampia vanhoja rakennuksia sekä yksi suomen suurimmista yksityisistä puistoista, ja siellä sattui olemaan antiikkitapahtuma vierailumme aikana.

Alue jatkuu Mustionjoen toisella puolella, mutta se on jätetty kokolailla villiintymään. Vietimme kauniin päivän puistoa samoillen mutta itse linnan opastettu kierros jäi tekemättä, kello alkoi olla paljon ja jalat aikalailla väsyneet.

Maanantai oli tihkusateinen ja sen vietimme Tammisaaren keskustaan tutustuen sekä shoppaillen paikallisissa liikkeissä ja kirpputoreilla. Aivan torin laidassa olevan kaupungin ensimmäisen paloaseman, Spruthusetin, tiloissa on paikallisia käsitöitä myyvä yrittäjä.

Divarin tuore omistaja, boheemin näköinen hemmo jolla oli pukinparta palmikoitu, suostui puhumaan vain englantia ja valitteli, kuinka tällaisessa ruotsinkielisessä kesäkaupungissa on vaikea kyseisenlaista yritystä hoitaa: kesällä turistit vievät kaiken suomenkielisen kirjallisuuden ja talvella ei ole asiakkaita joilta saisi täydennystä.

Kävimme syömässä Santa Fé  ravintolassa kerrassaan erinomaiset täytetyt lehtipihvit parhailla koskaan maistamillani lohkoperunoilla. Käykää ihmeessä, jos satutte paikkakunnalle!

Tiistai, LINNAREISSU

Snappertunan linnanraunioilla on aikoinaan tullut käytyä, mutta ne on aina hienoa nähdä uudestaan. Historiikkia ja kuvia näkyy oheisesta linkistä.

Linnareissun jälkeen kävelimme hirsipuumäen ohi rakkaudenpolkua pitkin Snappertunan talomuseoon, jonka kaikki rakennukset on paikalle siirretty rannikolta ja saaristosta.

Sitten jatkoimme matkaa kapeaa ja mukavan mutkaista kuninkaantietä itäänpäin Fagervikiin. Siellä on vanha ruukki ja komea kartano puistoineen.

Valitettavasti olimme vääränä päivänä liikkeellä, sillä museo on avoinna vain sunnuntaisin ja keskiviikkoisin. Mutta pelkkä ulkokierros alueella on käymisen arvoinen, varsinkin mäki jolla on vanhoja punamullalla maalattuja työväenasuntoja.

Keskiviikko - RUUKKIREISSU

Bilnäsin ja Fiskarsin ruukit sijaitsevat varsin lähekkäin Karjaan ympäristössä. Näistä selvästi viihtyisämpi on Fiskarsin ruukkialue.

Bilnäsissä kuitenkin on hieno vanhaa rakennustavaraa välittävä liike, Rakennusapteekki, jossa meillä kului pitkän aikaa niin, että ruukin muu tarjonta jäikin vähemmälle. Museossa ja muutamassa pikkuliikkeessä sentään maltoimme käydä.

Fiskars alueena on kaunis ja hyvin hoidettu ja siihen liittyy useita historiallisia rakennuksia. Sinne oltiin juuri rakentamassa torstaina alkavia antiikkimessuja, joten olimme taas vääränä päivänä liikkeellä. Päätimme tulla kotiinlähtöpäivänä lauantaina uudelleen käymään.

Torstai - TAMMISAAREN VANHA KAUPUNKI

Tammisaaren kaupungin eteläosassa on säästetty laaja vanhan kaupungin alue, jonka kapeat kadut - kuten Hatuntekijänkatu, Liinakankurinkatu, Hansik- kaantekijänkatu, Nahkurinkatu - ja mielenkiintoisesti nimetyt korttelit - Salakka, Valaskala, Silli, Willisika - heijastelevat kaupunginosan historiaa yli kahdensadan vuoden ajalta. Café gamla stan on muuten käymisen arvoinen.

Eteläosasta kaupunkia löytyy myös Villa Schildt, Göran ja Christine Schildtin säätiön näyttelitila. Kirjailija Göran Schildti hankki sodan jälkeen omistukseensa pienen Daphne purjeveneen jolla purjehti vuosien ajan väimerellä. Näyttely vaikutti sen verran, että täytyy varmaan tutustua miehen omaelämänkerrallisiin teoksiin Toivematka sekä Odysseuksen vanavedessä.

Päivän lopuksi kävimme uimarannalla uimassa ja aurinkoa ottamassa - perinteisesti minä otin aurinkoa auringossa ja Tuija varjossa.

Perjantai - HANKO

Täällä on tullut joskus käytyä hyvin pikaisesti mutta nyt vietimme paikalla kokonaisen päivän. Tuija on lapsuudessaan useasti käynyt täällä serkkujensa luona, mutta viime kerrasta hänelläkin on jo hyvän aikaa kulunut.

Aloitimme päivän kiertämällä kasinon takana olevan kallioniemen ja sen jälkeen levähdimme hiekkarannalla jonkin aikaa. Lopuksi teimme kävelyretken rantatien pitsihuviloita ihmettelemässä.

Kotimatkalla poikkesimme kahvilla Neljän tuulen tuvassa, sata vuotta Pienessä Mäntysaaressa  toimineessa kahviossa joka joskus on ollut marsalkka Mannereheimin omistuksessa. Hieno paikka!

Lauantaina oli sitten kotiinlähdön aika hienon lomaviikon jälkeen. Kävimme vielä kaupungille tuoreeltaan avatussa radiomuseossa ja sen yhteydessä olevassa kahviossa. Paikassa on yli sata entisen radioasentajan Lasse Ingmanin omistamaa vanhaa radiota. Meillä oli kunnia tavata tuo yli yhdeksänkymppinen vanhus ja keskustella hänen kanssaan. Kaikki radiot ovat kuulemma täysin kunnossa ja kotoa löytyy vielä ainakin saman verran lisää. Käykää ihmeessä, hyvällä maulla sisustettu paikka.

Kotimatkalla sitten poikkesimme vielä Fiskarsissa antiikkimessuilla. Päivä oli todella helteinen ja nähtävää oli paljon, joten kotiinlähtiessä alkoi olla takki tyhjä.

Hieno matka kertakaikkiaan. Jos kesälomaa Suomessa suunnittelette, niin viikko Tammisaaren ympäristössä palkitsee kyllä täysin mitoin.