Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

MATKAT 2010

KUUSAMO - ITÄSUOMI  27.6. - 8.7.

Lähdimme tänä kesänä minulle tuttuihin maisemiin Kuusamon Oulankaan. Tuijakin muistaa joskus lapsena käyneensä siellä, mutta nyt aioimme päivittää muistikuvat kerralla kuntoon. Kuva-albumi matkaltamme löytyy täältä.

Päätimme lähteä liikkeelle heti juhannuksen jälkeen, ajatuksenamme että silloin voisi olla hiljaisempaa maastossa. Sunnuntaina lähdimme aamupäivällä ajelemaan Kuusamoa kohden, ja saavuimme viiden aikaan Savilammen autiotuvan yläpuolella olevalle parkkipaikalle. Pakkasimme rinkat selkäämme ja kävelimme parin kilometrin polun autiotuvalle, joka oli nimensä mukaisesti autio.

Illalla lämmittelimme hieman kämppää ja kävimme tutustumassa Oulangan kanjoniin, joka sijaitsee pienen kävelymatkan päässä tuvalta.

Oulangan kanjonilla kiertää nykyään myös 6 kilometrin päiväpolku, joka reppumat-kailijalle on osava keino nauttia yhdestä suomen hienoimmista luonnonnäh-tävyyksistä.

Yön saimme tuvassa olla keskenämme ja uni sujui hieman pätkittäin hyttysiin totuttautuessa. Aamulla kävimme vielä pidemmällä tutustumisella kanjonilla ja lähdimme puolenpäivän aikaan hienoisessa tihkusateessa seuraavalle noin neljän kilometrin etapille Taivalkönkään autiotuvalle.

Taivalkönkäälle alkoi iltapäivän ja illan mittaan kerääntyä kulkijoita, joista suurin osa oli lähtenyt Karhunkierroksen virallisesta alkupisteestä Hautajärveltä. 15 hengen tupa tuli lähes täyteen ja läheiselle leirintäpaikallekin nousi muutama teltta. Näkyipä koskenniskalla majavakin, joka meitä yritti pelotella pyrstöään läiskäyttelemällä.

Tiistaiaamu valkeni kauniina, enteillen lämmintä päivää.

Kaksi riippusiltaa ylitettyämme aloitimme noin yhdeksän kilomet- rin vaelluksen kohden luonto-keskusta.
Kyseisellä taipaleella ei ole suuria koskia mutta sensijaan leppeätä joki- maisemaa ja havupuustoa soraharjanteilla.

Oulangan luontokes-kukselle saavuimme hyvissä ajoin ennen puoltapäivää ja pienen kahvitauon jälkeen lähdimme talsimaan Kiutaköngästä kohden.

Kiutakönkään kohdalla Oulankajoki laskee noin 300 metrin matkalla lähes 14 metriä, ja sulavesien aikaan se on varsin hurja näky. Tähän aikaan kesästä se tosin jo oli laantunut.

Luontokeskukselta haimme taksilla automme ja ajoimme Juumaan, josta olimme varanneet pariksi yöksi mukavan mökin. Oli luksusta päästä saunaan ja oikeiden lakanoiden väliin yöksi.

Keskiviikkona kiskoim- me reput selkään ja lähdimme pienelle karhunkierrokselle. Tämä 12 kilometrin taipale on sopiva päivämatka ja nähtävyyksistä komeimmat ovat Myllykoski, kallioportti sekä tietenkin 9-metriä korkea Jyrävä.

Reitillä saimme niskaamme hiukan kosteutta ylimenevästä ukkoskuurosta, mutta sadepuvun suojassa se ei haitannut.

Torstaina luovutimme mökin ja suuntasimme Kuusamoon, josta lyhyen tutustumisen jälkeen suuntasimme alaspäin, pakoon mustina uhkaavia ukkospilviä. Seuraavan yön vietimme leikkimökin kokoisessa yöpymismökissä viihtyisällä leirintäalueella Hyrynsalmella.

Perjantaina ohitimme Kajaanin Sotkamon kautta ja päädyimme Hyvärilän matkailukeskukseen Nurmekseen. Nurmeksessa on säästetty muutama kortteli vanhaa kaunista puukaupunkia, toivottavasti tulevaisuudenkaan grynderit eivät saa lobattua sitä sileäksi.

Lauantaina poikkesimme Juukalla, jossa myös on kauniita puutalokortteleita, Kivikeskuksessa tutustumassa Kaj Stenvallin näyttelyyn 'Luvassa lämpenevää', sekä tietenkin Kolilla.

Joensuuhun saavuimme illansuussa, ja koska emme saaneet Linnunlahden leirintäalueelta mökkiä pystytimme teltan uimarantaa lähellä olevaan nurkkaan. Helteet alkoivat tehdä tuloaan ja uimaranta oli todella tarpeen. Joensuussa viihdyimmekin pari yötä, kävimme mm. katsomassa hieman kaupungin länsipuolella olevaa mielenkiintoista laguunirantaa josta seuraavassa satelliittikuva:

Maanantaina jatkoimme itärajaa kohden Imatraa. Matkalla täytyi pysähtyä Kiteellä ostamassa kameraan uusi muistikortti, vanhan tultua täyteen.

Imatralla oli meneillään BigBand festivaalit ja porukkaa sen mukaisesti. Tutustuimme illalla valtionhotelliin sekä kävimme katsomassa kun koskea juoksutettiin. Komea oli, vaikka muistaakseni joskus olemme nähneet enemmänkin vettä siinä virtaavan. Ehkä aika kultaa muistot.

Yövyimme pari yötä Imatran leirintäalueella mökissä. Leirintäalue on jäänyt hieman oheisen lomakylän ja kylpylän varjoon ja mökit vaikuttivat jo aikansa eläneiltä, mutta nukkuihan niissä vaikka helle jo hiukan ahdistikin. Tiistaina kävimme lisäksi puolentoistatunnin risteilyllä Saimaalla, se virkisti päivän kuumuudessa.

Keskiviikkona suuntasimme kohden Lahtea ja Vääksyä. Matkalla pongasimme Taavetista erinomaisen antikvariaatin nimeltään Punaparta. Omistaja oli liikkeensä nimen mukainen ja äärimmäisen mukava heppu, kannattaa käydä siellä liikkuessanne.

Vääksyssä saimme yösijan entisen Äänekoskelaisen tuttumme Marjan luona, täydellä ylöspidolla kuten aina. Kiitos Marjalle taas kerran.

Torstaina matkamme päättyi sitten Tampereelle, jossa vietimme loppuviikon. Sunnuntaina Tuijan piti jatkaa takaisin Äänekoskelle töihin ja minä jäin viettämään loppuja kahta vikkoa lomastani.

Monen vuoteen eivät meidän lomamme ole osuneet yhteen niin, että saisimme pidemmän reissun tehtyä yhdessä, joten tämä oli mukava poikkeus joka täytyisi yrittää tehdä säännöksi.