Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
SUKUTUTKIMUS

 


Oman sukututkimukseni historia


Kuvassa näkyy äitini-äitin Helmin vanhemmat Emma ja Heikki Hermanni Myllylä
 

Sukututkimus on harrastukseni ollut jo usean vuoden ajan.

Enimmän työn olen tehnyt äidin puolelta Teiskosta ja sen ympä-ristöstä. Teisko on sukututkijalle niinsanotusti helppo paikka, koska sieltä on saatavilla kirjonkirjoja jo 1600 luvulta, kuten Suomen sukututkimusseuran erittäin mielenkiintoisesta artikkelista selviää. Artikkelin mukaan Teiskosta löytyy Suomen vanhin historiakirja kirkonkirjan pääosana.

Pohjan sukututkimusharrastuk-selleni antoi tätini Raija, joka ensin antoi paperille raapustetut muistiinpanonsa käyttööni ja sitten kävi kanssani seurakuntien keskuksessa katselemassa mikrofilmejä. Siitä se kipinä lähti!

Isänpuolen suvun perusteet tarjosi käyttööni ystävällisesti serkkuni Juhani, jonka luomasta aineistosta olen sitten jatkanut taaksepäin ajassa.

Paavo ja Helmi Rekola lapsineen, todennäköisesti vuonna 1935. Lapset vasemmalta: Matti, Olavi, äitini Anna-Liisa ja Erkki.


 Aineistoni verkossa

 
Ylläolevassa kuvassa näkyvät isäni vanhemmat Anna ja Taavetti

Alasivulla Dokumentit pidän yllä joitain esipolviraportteja esi-isistäni. Pisimmälle olen ehtinyt äitini puolen suvusta, sieltä löytyvät Rekolan ja Myllylän sukuhaarat.

Kyseisellä sivulla olen myös kertonut hieman tarkemmin näistä dokumenteista.

Koska jälkipolviraportit sisältävät myös elävien ihmisien tietoja, ne ovat yksityisyyden kannalta arkaluonteisia dokumentteja, jonka vuoksi olen jättänyt ne kokonaan pois sivuiltani.

Gedcom on sukututkimusohjelmien perustallennusmuoto jonka avulla voi siirtää sukutietokantoja erilaisten sukuohjelmistojen välillä.

Olen myös skannannut äitin arkistoista löytyneitä lehtileikkeitä (kuolinilmoi-tuksia) sekä joitain muita vanhoja dokumentteja ja liittänyt ne tuolle dokumentit sivulle.

Toissijaisilla arkistosivuillani on myös joitakin enemmän tilaa vieviä sukuni historiaan liittyviä dokumentteja, mukaanlukien Teiskon vanhoja karttoja.


Sukututkimuksesta yleisesti

Sukututkijalle varsinainen aarreaitta on internetin HISKI kirjonkirjojen hakuohjelma Suomen Sukututkimusseuran sivuilla. Sieltä saa hyviä vinkkejä, joita aiemmin käytiin Metson mikrofilmirullilta tarkistamassa. Nykyään suurin osa aineistosta on internetissä, esimerkiksi Suomen Sukuhistoriallinen Yhdistys ry. (SSHY) on julkaissut sivuillaan digitoituja kuvia kirkonkirjoista, joten aina ei ole välttämätöntä edes vaivautua lähtemään oman koneensa äärestä, jos haluaa varmistaa jonkin asian alkuperäisistä kirjoista. Seuraavassa pari esimerkkiä:

isoisäni äidin-isän-isä Jussi Vilhelmi Jussinpoika Wall esiintyy tässä Kulkkilan Korkeemaan torpan rippikirjassa rivillä 4. isoisäni äidinäiti Anna Kaisa Heikintytär näkyy tässä Teiskolan Kylmäniemen torpan rippikirjassa rivillä 6. Sivun alareunassa näkyy myös Annan isoisä Erkki Erkinpoika ja hänen kuolinaikansa 1839.

 

 


Alasivulla Sukututkimus ja internet olen kertonut hieman eri sukututkimusohjelmista sekä yleisesti internetin tarjoamista mahdollisuuksista sukututkijalle.

Nykylain mukainen tietosuojaseloste löytyy yllämainitun Sukututkimus ja internet alasivun lopusta.

Sukututkimus etenee nykyään pikkuhiljaa ja olen myös yrittänyt kirjata uusimmat suvun jäsenet ylös ilmestymistahtiin.

Vuosituhannen vaihteen tienoilla aloin käyttämään oikeata sukututkimusohjelmaa, jolla pystyy helpommin hallinnoimaan henkilöitä ja luomaan tekstimuotoisia ja puumaisia raportteja.

Osittain sukututkimukseen liittyy äitin ja mummolan valokuvista skannaamani DVD-levy, josta ensimmäinen versio on ollut jaossa kesästä 2006 lähtien. Sitä on tarkoitus kehittää seuraavasti:
  1. ryhmäkuvien henkilöiden, paikkojen ja ajankohtien selvitys
  2. skannaamieni vanhojen Teiskon ja Tampereen seudun karttojen liittäminen mukaan

Ylläolevista ykköskohta eteni harppauksen kun marraskuun alussa 2008 saimme koottua enot ja tädit mummolaan muistelemaan valokuvien tiedot kohdalleen. Päivitys valokuvalevyyn ilmestyy kyllä ennen eläkeikää...

Vuoden 2007 aikana sain tehtyä DVD-elokuvan, johon koostin pätkiä joistakin viime vuosituhannella mummolassa kuvaamiani kotivideonpätkiä. Siitä on toivoakseni ollut iloa sukulaisille. Muutama sana kotivideon teosta: lapset ovat helppoja tapauksia, heitä on usein hankalaa saada pysymään poissa kameran linssin edestä. Mutta aikuiset ja varsinkin vanhemmat sellaiset - joiden kuvaamisesta jälkipolville usein olisi eniten kiinnostusta - ovat valitettavan vaikeita kuvattavia ja tuppaavat liukenemaan nurkan taakse kun kamera heihin päin kääntyy. Täytyisi varmaan hommata Bondityylinen salakamera...

Siirry Dokumentit sivuille.

 


 

©2020 jukkalamminmaki - suntuubi.com