Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

31.12. Loppui se tämäkin vuosi...
...eli on aika vuoden viimeisten kuulumisten.

Tuossa joulukuun puolivälissä teimme vaimon kanssa rentoutumis- ja kulttuurimatkan itäiseen suomeen: olimme Leppävirran Vesileppiksessä kylpylässä viikonlopun ja kävimme lauantaina Varkaudessa katsomassa musikaalia Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen. Rentouttavaa ja mukavaa oli.

Joulua viettämässä olin Peräsillassa äitin ja sisarusten kanssa. Meidän nuoriso oli samaan aikaan Äänekoskella käymässä joten menimme hiukan ristiin. Heidän täytyikin välipäiviksi lähteä jo pois, koska jotkut kuulemma joutuvat olemaan töissä!? Joten me olemmekin täällä nyt viettämässä villiä uudenvuoden vastaanottoa kahden (villi = nukkumaan kymmeneltä).

Sukurintamalta seuraavaa: olen liittänyt dokumentteihin kuvauksen suvun saapumisesta Myllylän torppaan, eli Heikki Hermannin ja Emman vaiheet oikein kartan kera. Se löytyy tuolta sukututkimus-sivuilta. Olen myös avannut uuden sivuston Googlen alle, tarkoituksena tallentaa sinne hieman suurempia dokumentteja, tämä Suntuubi kun alkaa käydä ahtaaksi. Toivottavasti se toimii hyvin (mahdollisista ongelmista saa/pitää raportoida).

30.11. Talvi tulollaan
Vähän aikaa oli oikein luntakin maassa ja pikkupakkasta, mutta niin se vain on taas katoamassa.

Kolmisen viikkoa sitten olimme lauantaina Teiskossa tunnistamassa vanhojen valokuvien henkilöitä ja paikkoja, paikalla olivat äiti, sekä kaikki tädit ja enot, kiitos heille kaikille. Hämmästyttävän hyvin he muistivat yli kuudenkymmenen vuoden takaisia henkilöitä ja paikkoja. Tämän perusteella päivitän tässä talven mittaan tuota valokuva-CD:tä.

Seuranneen viikon olinkin lomalla Tampereen seudulla, äidin ja Tiian riesana vuorotellen. Paljon asioita saimme äitin kanssa hoidettua ja ehdinpä käydä taas tekemässä pikku kierroksen divareissakin. Äitin kanssa kävimme torstaina Hautaniemen Toinia katsomassa ja selailimme monta tuntia vanhoja valokuvia:

Viikko oli mukavan rauhaisa, muistelimme äitin kanssa vanhoja asioita -  joita Toiniltakin saimme paljon kuulla -  ja sain varsinkin Olavilta paljon Teiskon paikkoihin liittyvää tietoa, jota aion hyödyntää sukututkimuksessa lähiaikoina.

 

 

20.10. Syksyistä...
...on keli ja hiukan tunnelmatkin. Toissa lauantaina kannoimme isän Ylöjärven kirkkomaalle ja muistelimme häntä läheisten kesken muistotilaisuudessa. Kiitos kaikille paikallaolleille sukulaisille ja järjestelyissä mukanaolleille. Juuri äsken leikkasin kuolinilmoituksen Aamulehdestä ja liitin sen isän valokuvan kehykseen.

Lapset - niin lapsiahan he meille tietysti aina ovat - olivat luonamme viime viikon ansaitulla syyslomallaan koulusta. Viikko sujui rauhallisesti yhdessäolon merkeissä, sitä tosin hiukan häiritsi työviikko, mutta ainahan työnteko häiritsee elämän tärkeitä asioita.

Itse odotan innolla muutaman viikon päästä alkavaa omaa syyslomaani, se tulee todella tarpeeseen.

2.10. Niin ne sortuvat kuvitellut rakenteet...
...runoili Juice aikoinaan Pieksämäen asemalla junaa odotellessaan. Juhanilta hukkui blues, minulta romahti viime lauantaina kuvitelma että vanhemmat ovat täällä ikuisesti.

Isä nukkui pois, rauhallisesti omassa vuoteessaan...

17.9. Ruskan aikaan
Pitkä aika on kulunut viime päivityksestä. Päivät ovat pidentyneet ja nuorilta on taas koulut alkaneet.

Vietimme Marjan ja lasten kanssa menneen viikonlopun Turun rannikolla Louhisaaren kartanon mailla Jyrkkäkallion mökissä. Se oli rakennettu uskomattoman hienolle paikalle rantakalliolle, josta avautui upea näkymä lahden yli länteen. Ja kun vielä sattui siitä harvinainen viikonloppu, että aurinko paistoi iltaisin, saimme ihastella upeita auringonlaskuja. Lähistöltä löytyi myös varsin mielenkiintoinen tuulimylly:

    

Louhisaari on tietenkin kuuluisa kartanostaan, jossa Mannerheim on syntynyt ja jonka tiimoilta Askaisten kirkolle on hiljattain rakennettu Mannerheim ristin ritareille omistettu Ritaripuisto:

     

Tässä kesän jälkeen olen myös hiukan ahkeroinut tuon sukututkimuksen kimpussa: löysin nettiä käyttäen hiukan päivityksiä sekä lisäsin pari uutta tiedostoa tuolle dokumentit sivulle.

 

5.8. Lomat lusittu
Otsikko sen kertoo: lomat on ohi ja työt taas alkaneet. Lämpötiloista päätellen on kesäkin kohta ohi.

Loman alkajaisiksi vietimme erinomaisen viikon Tuijan kanssa Saarenmaalla. Nautimme nähtävyyksistä, kulttuurista, hyvästä ruuasta ja viinistä. Kelikin parani päivä päivältä. Artulle ja Erkille kiitokset mökin vuokrasta. Reissukuvia löytyy täältä.

Lopun loman vietin Tampereen seudulla, mökillä ja sukulaisten kiusana. Kelithän olivat mitä olivat mutta tuli onneksi viimeiseksi viikoksi hellettäkin.

24.6. Lomaa...
Tässä lomaa odotellessa toivotan kaikile hauskaa kesää ja kertoilen viimeiset:

Nuoret lähtivät kahdeksi viikoksi Kroatiaan mummonsa sponsoroimalle lomamatkalle Adrianmeren aurinkoon. Asuivat leveästi huoneistossa ja joutuivat ottamaan aurinkoa uimisen ja shoppailun lomassa. Kyllä elämä on kovaa!

Itse kävin kesäkuun toisella viikolla perinnematkalla läntisessä lapissa, kainalon ja Kilpisjärven maisemissa. Reissusta on tarkempaa kuvausta perinnematkat sivun alla.

Juhannus meni perinteisesti mökillä Saarikylissä, Lehtotiet olivat paikalla ja Tapiokin perheineen kävi aattona saunomassa. Rauhallista oli omalla tontilla ja naapureissa, liekö kelillä ollut vaikutusta.

Ylihuomisen jälkeen alkaa neljän viikon kauan odotettu loma, jonka aloitamme rouvan kanssa viikon matkalla Saarenmaalle. Luvassa on kaunista nähtävää ja rentoutumista.

7.5. Kesää?
Kevät muuttui sitten kesäksi vapun aikoina. Nyt tosin on jo normaalimpaa, mutta viikonloppu oli täyttä kesää.

Tuijan ja Tapion kanssa kävimme katsomassa Mark Knopfleria isolla kirkolla; hyvin tasapainoisen setin vanha tekijä venytteli, ja ajoissa kun aloitti, pääsimme ajoissa myös kotiin.

Samana viikonloppuna kävimme tekemässä Evolla pienen kierroksen, vajaa kymmenen kilometrin pätkä Ilvesvaellusreittiä. Kelit suosivat myös tuota aktiviteettia.

Sain huhtikuussa Kansallisarkistosta tilaamani Isoisäpaketin, jonka teetin äitini isästä Paavosta, joka osallistui molempiin sotiin ja kuoli jälkimmäisessä kohta sodan alettua. Paketti oli äärimmäisen mielenkiintoinen ja yksityiskohtainen ja lisättyäni siihen muutamia karttoja lähdimme vappuna esittelemään sitä Teiskoon Paavon pojille Erkille ja Olaville. Kiinnostus oli suurta ja ajattelin tehdä kopioita myös muille sisaruksille kunhan muilta kiireiltäni(?) ennätän.

Vappuviikonloppuna tuli aloitettua myös mökkikausi Roineella ja suoritettua talviturkin kastaminen.

13.04. Kevättä?
Kevättä kohti pitäisi mennä mutta taivaalta sataa silkkaa jäätä ja muutenkin on syksyisempää kuin syksyllä olikaan. Mutta ehkä se tästä vielä kesäksi muuttuu.

Tapio oli viikon Tikkakoskella työasioissa ja kävi tiistai-iltana saunomassa. Onkin aika pitkä aika ehtinyt kulua viime käynnistä.

Tuija on koko talven urakoinut vanhaa keinua uuteen kuosiin verhoilukurssilla. Tänään saimme sen kansalaisopiston näyttelystä viimein kotiin, kuvia verhoilu-urakasta on netissä.

25.03. Pääsiäistä
Pääsiäinenkin se livahti ohi aivan kotosalla ollessa. Appivanhemmat ja Tuijan veli Hannu Raijoineen olivat käymässä, toivat Tiiankin tullessaan piiitkänä perjantaina. Mukavaa oli taas saada enemmänkin vieraita Tampereen puolesta, ja Hannun kanssa ehdimme pelata useamman BackGammonin - taisivat nuo pelit kaikenkaikkiaan mennä aika tasan, vai mitä Hannu?

Olen ehtinyt viimeviikkoina myös hiukan taas paneutua sukututkimukseen. Olen selaillut läpi SSHY:n sivuilla olevia digitoituja rippikirjoja ja saanutkin täydennettyä/korjattua dokumenttejani jossain määrin. Alisivulla Sukututkimus olen päivittänyt joitain dokumentteja sekä lisännyt linkin SSHY:n sivulle ja esimerkinomaisesti pariin rippikirjaan.

18.02. Kirjamessuja ja muita humputuksia
Viimeisimmät viikonloput ovat olleet ohjelmoituja:

kuun ensimmäisenä viikonloppuna vietimme paikallisten ystävien Panun ja Katjan häitä; he katosivat salaperäiselle häämatkalle, jonka kohde oli suuri salaisuus!
Toisena viikonloppuna olikin sitten vuorossa Jyväskylän vuotuinen kirjatapahtuma Vanhan kirjan talvi, jossa pääkirjastoon kokoontuu antikvariaatin pitäjiä ympäri suomea. Siellä olen jo useana vuonna käynyt haalimassa hyllyihin täytettä ja löytyihän sitä nytkin...

Nyt viikonloppuna olinkin sitten vuorostaan Tampereella, jossa oli Pirkkahallissa (vai mikä se nykyään onkaan...) Henki ja elämä kirjafestivaalit. Siellä antikvariaatit olivat selvänä vähemmistönä, mutta joitain löytöjä teimme Tiian kanssa sieltäkin.

Näiden sivustojeni kanssa olen myös ehtinyt hieman ahkeroida: siirsin noilta sukututkimussivuiltani joitain dokumentteja salasanasuojatulle sivulle. Ajattelin näin turvata hiukan paremmin noissa dokumenteissa esiintyvien ihmisten yksityisyyttä. Salasanaksi olen antanut dokumentit-sivuilla joitain vihjeitä. Jos salasana ei näillä vihjeillä selviä, minulta voi kysyä.

Muutenkin sukututkimus on hiukan edennyt, kun Raija ja äiti olivat erään sukulaisen luona vierailulla ja saivat kaapattua mukaansa sukukirjan, jossa ilmeni erään sukuhaaran tuoreimpia tapahtumia. Näitä olen päivittänyt omiin dokumentteihini tällekin sivulle.

16.01. Uusi vuosi hyvässä vauhdissa...
vaikka tämä talvi ei niin hääviseltä näytäkään. Vuodenvaihteen aikoihin olimme Tampereellapäin pitkää viikonloppua viettämässä, muuten alkuvuosi on mennyt tavallisen arjen parissa.

Kotona sain eilen loppuun suuren peiliprojektin. Toimme nimittäin Tampereelta ison peilin (215*80 cm), johon rustasin viikonloppuna kehykset. Haasteena oli tekeleen paino, mutta näkyy se tuossa vielä roikkuvan:

     

Muuten olen tehnyt näille sivuilleni muutoksia sukututkimuksen dokumenttiosuuteen: poistin kaikki dokumentit, jotka kuvaavat elossa olevia henkilöitä. Tämän tein siksi, että dokumenttien näkyminen yleisellä sivulla voi loukata jonkun yksityisyyskäsitystä, ja koska en voi kaikilta asianomaislta kysyä heidän mielipidettään, päädyin tällaiseen ratkaisuun.

Tarkoitukseni kuitenkin on tuoda nuo dokumentit takaisin salasanalla suojattuina. Täytyy vain keksiä jokin salasana, jonka voin kuvailla niin että sukulaiset sen hoksaavat.