Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

27.12. Joulu
Niin se oli joulu taas ja menikin vähän niinkuin huomaamatta. Nuoriso oli käymässä lauantaista keskiviikkoon: Tiia, Jenni ja Sepi.

Pyhät menivät siinä, kun kaikki yrittivät keskittyä olemaan tekemättä mitään; paitsi Tuija, joka tietysti oli töissä kaikkina aamuina. Onneksi pyhäpäivinä oli hiljaista ja hänelläkin hommat hiukan helpompia.

Musta, tuulinen ja märkähän se joulu oli, mutta onneksi on katto pään päällä ja hyvää seuraa ja ruokaa talo tulvillaan. Ja olihan ennen joulua pari erinomaisen kaunista lähes täysikuista iltaa, joina yritin tavoittaa Keiteleen öisiä maisemia kameralla, siinä tosin huonosti onnistuen (täytyisi varmaan lähteä kamerakauppaan hommaamaan parempi laite!). Tässä yksi, josta sain kuvankäsittelyllä lähes siedettävän tuloksen:

 

Sainpa pyhinä viritettyä tietokoneenikin uusiksi siten, että pystyn jälleen päivittämään sukututkimustani, joten siinäkin taas pitkästä aikaa on odotettavissa ainakin viimeaikaisten tapahtumien päivityksiä.

 

16.12. Matkoilla ja kyläilemässä
Kävin parin työkaveri kanssa viikonloppua 31.11.-02.12. viettämässä Tahkolla itäsuomessa. A:n tuttavalla on mökki laskettelukeskuksen alueella ja käytimme häikäilemättä hyväksemme tilaisuutta. Suuria suunnitelmia ei ollut, ajatuksissa oli vain rentoutua: saunoa, syödä hyvin ja pelata korttia. Ja sellaisissa merkeissähän matka sujuikin.
R tosin teloi vasemman kätensä juuri perjantaiaamuna, ja hänen osallistumisensa oli hiukan epävarmaa, mutta lähtihän hän kuitenkin mukaan. Reppanaa piti vain jelppiä kaikenlaisessa: korttien jakamisessa yms.

Itsenäisyyspäivän aikoina teimme sitten Tuijan kanssa kyläilyrupeaman: keskiviikkona ajoimme ensin Teiskoon Hakamäkeen Erkkiä moikkaamaan. Sieltä poikkesimme vielä Lauttajärven rannassa, jossa Anita oli juuri Nokiantaudin saaneena ja Nokialta saapui juuri parantuneina Katrin perheellinen. Illalla ajoimme sitten Koivistonkylään anoppilaan.

Torstaina ehdin käydä Hannun luona pelaamassa hiukan BackGammonia ja illalla kävimmekin sitten Raijaa ja Mauria tapaamassa Tesomalla. Saimme syödäksemme pizzaa ja ihailtavaksemme pari seinällistä taidetta ja vanhoja huonekaluja. Oikein mukavaa oli nähdä 'nuoripari' oikeastaan kunnolla ensimmäistä kertaa häiden jälkeen.

Perjantai livahti asioita hoidellessa ja illalla ajoimme koko poppoo (tytöt + Sepi) Äänekoskelle. Lauantaina nimittäin oli Millan valmistujaiset Jyväskylässä, johon tilaisuuteen osallistuimme oikein joukolla. Jenni ja Sepi lähtivätkin samana iltana jo junalla kotiinpäin, kun taas me Tiian kanssa piipahdimme vielä Sallan luona ennen paluutamme Äänekoskelle.

Tänä viikonlopuna teimme vielä pikaiskun Tampereelle: Koikkari - Tiia - Jenni - Peräsilta noin niinkuin perjantain aikana. Lauantaina täytyikin taas lähteä kotiin ja ehdimmepä käymään myös Markon ja Elinan kämpän katsastamassa Tesomalla.

12. - 14.11. Hollannissa työmatkalla
Jouduin yllättäen lähtemään Hollantiin erään yhteistyökumppanin akuutteja ongelmia hoitamaan. Lähdin maanantaina aamupäivällä Tikkakosken lentoasemalta ensin Helsinkiin ja sieltä KLM:n koneella Amsterdamin lentokentälle.

Kohteena oli pieni Zaltbommelin kaupunki Waal-joen rannalla vajaat sata kilometriä Amsterdamista etelään. Matkan seikkailin junalla, joka maassa onkin järkevin tapa liikkua. Olivat muuten junat varsin loistavasti ajallaan, VR:llä olisi aihetta käydä opintomatkalla.

Perillä hotellilla olin illalla ja seuraavat kaksi päivää menivätkin rattoisasti työn merkeissä. Kaupunkia tai maisemia en ehtinyt katselemaan kertaakaan.

Paluumatkalla ajelin onnellisesti pummilla junassa. Paikallisista automaateista ei pystynytkään ostamaan lippua luottokortilla tai käteisellä, kuten maanantaina lentoasemalta. Joten jouduin astumaan junaan ilman matkalippua. Konnari halusi minulta 30€ ylimääräistä tarkastusmaksuna, mutta sain hänet heltymään ankaralla selittämisellä. Eli niin sitä matkustettiin ilmaiseksi!

Takaisin Helsingissä olin vasta puolenyön aikaan, joten jouduin yöpymään lentoaseman lähistön hotellissa ja lentämään torstaiaamuna Tikkakoskelle ja töissä takaisin olinkin juuri ruokataukoon mennessä yhdentoista aikaan.

26. - 28.10. Kulttuurimatka Helsinkiin
Kävimme Tuijan kanssa hieman kulttuuria harrastamassa maamme pääkaungissa, johon lähdimme perjantaina Tuijan päästyä töistä. Ajoimme töistä lainatun navigaattorin ystävällisellä opastuksella Pasilan Sokos-hotelliin, joka mukavasti sijaitsi lähellä pääkohteita, eli Hartwall-areenaa ja messukeskusta.

Areenalla olikin samana iltana ensimmäinen kohde, eli Eppu Normaalin Syvään päähän -kiertueen keikka. Lämppärin, eli Kotiteollisuuden jätimme suosiolla väliin, se kun ei sovellu meidän vanhoille korvillemme, mutta varsinainen pääesiintyjä olikin sitten täyttä asiaa: Eput tuntuivat olevan elämänsä vedossa, keikkaa riitti parin tunnin ajan, Martilla riitti välispiikkejä ja encoreitakin tehtiin kaksin kappalein. Erityisen kannattava käynti ja onnellinen sattuma että osui meidän kultturelliin viikonloppuumme näin sopivasti.

Lauantaiaamuna huomasimme nukkuneemme melkein puoleen kymmeneen ja luulimme jo myöhästyneemme aamupalalta, mutta onneksi se viikonloppuna on sijoitettu viisaasti tuntia myöhemmäksi. Aamupalan jälkeen kurvasimme ratikalla cityyn ja menimme Ateneumiin tutustumaan mm. näyttelyyn 'tarinoita Tanskasta' joka 'esittelee tanskalaista taidetta 1800-luvun alkupuolen kultakaudesta aina vuosisadan vaihteeseen asti'. Erittäin maanläheinen ja kaunis näyttely, jota voimme suositella kaikille.

Toinen lauantain kohteemme oli design-museo, jossa oli kaksi näyttelyä: Yuki Hayaman keraamisia tarinoita sekä Kirjottu paratiisi - tekstiiliaarteita keski-aasiasta. Molemmat olivat erittäin vaikuttavia näytteitä omistautumisesta omalle taiteenlajilleen. Aiheesta voi katsoa lisää osoitteesta www.designmuseum.fi

Illalla ruokailun jälkeen kävelimme takaisin hotellille. Keli oli tuulinen ja harmaa, mutta onneksi poutainen.

Sunnuntaina oli vuorossa pääasia, eli kirjamessuilla käynti. Sinne oli kokoontunut jälleen antikvariaattien kerma, jota löytyy rajoitetummassa määrin myös muissa vastaavissa tapahtumissa kuten Vammalassa kesällä ja Jyväskylässä talvella. Helsingissä tarjonta on kuitenkin merkittävästi laajempaa ja tilojen avaruudesta johtuen myös hiukan vähemmän ruuhkaisessa muodossa. Näytteilleasettajien joukosta löytyvät tietysti myös merkittävimmät kustantajat, joista meikäläiselle mielenkiintoisin on Like.

Päivä kului rattoisasti ja paljon taas tarttui mukaan mielenkiintoista kirjaa ja lehteä. Esimerkkeinä mainittakoon Roald Amundsenin 'Ilmojen halki leveyspiirille 88 astetta pohjoista' vuodelta 1925 sekä Yalen yliopiston painattama 'The truth about Geronimo' vuodelta 1929.

Samassa rakennuksessa oli myös rinnakkaisena tapahtumana 'Viini, ruoka ja hyvä elämä', jossa Tuija kävi tutustumassa ja tekemässä löytöjä.

Kaikenkaikkiaan meillä oli erittäin antoisa viikonloppu jonka aikana saimme levätä kunnolla ja samalla kuitenkin nähdä paljon erilaista kulttuuritarjontaa. Täytyy harkita toisenkin kerran vastaavaa matkaa.

4. - 10.8.2007 Vätsäri
Vätsärin vaellukselle pääsee mukaan tästä.
Matkan jälkeen sunnuntaina vein Äänekoskella vierailleen Tiian kotiin Tampereelle ja kävin samalla viemässä kukan Roosalle konfirmaation kunniaksi.

2.8.2007
Kolme neljäsosaa lomasta takana, koko aika vietettynä Saarikylien seutuvilla, mitä nyt lyhyitä iskuja eri puolille. Vilkas kesä lähinnä tekemisten puolesta: oli polttopuiden tekoa Peräsillassa sekä mökillä, saunamökin sähköjen viimeistelyä, kuistin lattian uusiminen sekä vielä kotiinlähtöpäivänä hirsimökin katon tiivistys, ilmastointitorvien saumauksista - jotka joku oli tehnyt tavallisella saniteettisilikonilla - kun alkuviikon myrskyllä valui sadevesi keskellä yötä alakerran makuuhuoneeseen Harrin vuoteeseen. Ei hauska herätys!
Tuli sitä käytyä myös Peräsillassa Markon ja Elinan kihlajaiskahvilla,

     

Hakamäessä syömässä Raijan leipomaa rievää suoraan uunista sekä vielä Myllylässä maistamassa mansikkakakkua.
Kulkeminen ilman omaa autoa sujui yllättävän hyvin, kiitos Lehtotien perheen joustavuuden.
Kesä ei ollut kelien puolesta paras mahdollinen, mutta sään kanssa eläminenhän on tunnetusti vain asennekysymys!

17.6.2007
Takana on vaiheikas pitkä viikonloppu. Otimme Tuijan kanssa perjantain ja maanantain vapaata ja ajelimme perjantaina Pieksämäelle, josta aloitimme kahdella kanootilla Naarajoen laskun Vääksyläisen Marjan ja hänen kahden lapsensa kanssa.


Ensimmäisen päivän 15 kilometrin urakan jälkeen muut jäivät teltalle yöksi ja minä ajoin Teiskoon, ensin Lauttajärven rantaan Ylösille saunomaan ja sitten Hakamäkeen yöksi. Lauantaina oli Matin hautajaiset: kuuma ja kaunis kesäpäivä. Mauri piti kauniin siunauspuheen ja myöhemmin seurakuntatalolla kuulimme useita liikuttavia puheita.


Seurakuntatalolta lähdettyäni hain Tiian Tampereelta ja ajoimme takaisin Pieksämäelle, jossa Tuija, Marja ja lapset olivat meloneet vajaan kympin pyrähdyksen mökille, jossa saunoimme, söimme hyvin ja yövyimme.
Sunnuntaina meloimme reitin loppuosuuden, jonka kruunasi kolme koskea aivan lopussa. Kaikki olivat aivan uupuneita mutta retki oli hieno ja säät olivat uskomattoman upeat.
Illalla ajoimme Tampereelle, jossa olimme Tiian luona yötä ja maanantai-iltana ajoimme minä, Tuija, Tiia, Tapio ja Arja (Lehtotie) Helsinkiin, Genesiksen konserttiin olympiastadionille. Jennikin tuli, mutta junalla, koska auto oli täynnä. Konsertti oli hieno ja kelit edelleen suosiolliset. Keikan jälkeen minä hyppäsin bussiin, jolla firmamme harrastekerhon ryhmä oli tullut konserttiin ja olin neljän aikaan yöllä kotona Äänekoskella. Tuija jäi Treelle vielä pariksi päiväksi.


Eli paljon tapahtumia ja siirtymisiä mahtui neljän vuorokauteen, mutta kaikesta on nyt toivuttu ja arkeen palattu.

28.5.2007
Saimme Arjan kanssa eilen sunnuntaina äitiltä mökille tiedon että Matti-eno oli uupunut kesken taistelun ja jättänyt tämän maailman.


Se että hän näytti toipuvan ja voittavan kyseisen erän ehti jo herättää toivoa elämän jatkumisesta, mikä aiheutti jos mahdollista enemmän surua kun uutinen kuitenkin saapui. Ainahan sitä luulee valmistautuneensa vanhan ihmisen poismenoon, mutta isku se on yhtäkaikki.


Lapset ja sisarukset kokevat asian tietysti syvästi, mutta henkilökohtaisesti ajattelen kaikkia lastenlapsia, jotka Matti uskollisesti hoiti koulutielle ja lapsuudesta nuoruuteen ja aikuisuuteen. Heille jää varmaan Matin kokoinen aukko ikuisiksi ajoiksi sydämeen.19.4.2007
Viime viikonloppuna käväisimme jälleen Tampereella ja käytin äitiä, Arjaa, Micceä ja Matiasta Olavin 80-vuotisjuhlissa. Siellä oli tupa täynnä ihmisiä ja lisää tuli oven täydeltä.


Häpeäkseni täytyy todeta että isoa osaa en tuntenut ja useasta niistäkin, jotka tunsin olin jo onnellisesti nimen unohtanut.


Muuten on ollut aika hiljaista, nyt viikonloppuna on Jyväskylässä kirjamessut, jossa ajattelimme lähteä käymään.

30.3.2007
Viikko 12 oli vaiheikas, olimme Tuijan kanssa talvilomalla Tampereella.
Keskiviikkona kävimme Helsingissä koko perheen voimin parissa taidenäyttelyssä sekä Linnanmäen SeaLife - akvaariossa, joka oli varsin vaikuttava paikka akvaarioharrastajille, vaikka Irmelistä olikin jo aika jättänyt.
Sitten yöllä iski katastrofi: allekirjoittaneeseen iski armoton vatsatauti jonka kourissa makasin kaksi päivää käytännössä mitään syömättä Tiian lattialla. Uhkana oli jopa, etten pääsisi lauantaina Raijan häihin.
Häihin kuitenkin pääsimme, ainakin todistamaan varsinaisen kauniin vihkiseremonian. Oli niin mukava nähdä Raija huomion keskipisteenä ja Maurinkin näimme ensimmäistä kertaa. Harmi vain ettemme voineet seurata juhlia loppuun asti.
Sitten ongelmat jatkuivat: Peräsillassa seuraavana yönä iski sama tauti Tuijaan jonka yö kului oksentaen. Näinpä hipsimme hiljalleen sunnuntaina kotiin potemaan ja toipumaan. Nyt puolenviikon aikaan Tuijakin jo on taas tolpillaan ja vauhtia täynnä.

Eli paljon suunniteltua jäi lomalla tekemättä mutta nuo pääasiat hoidettiin, joten täytyy olla tyytyväinen saavutettuun.


10.3.2007
Viikon 9 oli Tiia täällä talvilomalla, elelimme hiljaiseloa ja lepäilimme.
Lauantain-sunnuntain välisenä yönä valvoimme komeata kuunpimennystä katselemassa - tuurilla sattui sää selkenemään illalla. Katselimme kiikareilla ja kaukoputkella kauniin ruosteenpunaista Lunaa.
Viikolla vietimme 21. hääpäivää, eli ventti täyteen. Söimme puoliksi Tuijan tekemän voileipäkakun ja siemailimme kuohuviinipullon. Ohjelmassa oli myös aarteenetsintää, Tiia kun oli piilottanut kämpän täyteen vihjeitä, jotka johtivat hänen lahjaksi hankkimansa aarteen luo. Pienet harmaat aivosolut saivat töitä, kuten Poirot toteaisi.
Nyt olisi meillä vielä viikko töitä ja sitten odottaa kauan kaivattu talviloma, jonka päätteeksi onkin sitten vähintäänkin yhtä odotetut hääjuhlat.

12.2.2007
Kiireinen viikonloppu takana. Junailin Tampereelle perjantaina Tiian luo, ja kävimme Roosan kanssa lauantaina Tampere-talossa Vilkkumaan konsertissa. Oikein hyvä konsertti. Yleisön ikähaitari oli noin viisivuotiaasta mummi-ikäiseen.
Luovutin ensimmäiset Hakamäki-DVD kappaleet Tiialle ja Tapiolle.
Sunnuntaiaamuna junailin itseni Jyväskylään, jossa kulutin pari tuntia (ja jokusen €uron) Vanhan kirjan talvi -nimisessä antikvariaattisessa tapahtumassa. Muutama kirja tarttui hihaan.
Tuija tuli minua vastaan ja kävimme katsomassa Miken peliä Kuokkalan graniitti -nimisessä urheiluhallissa. Mikke ja Harri (valmentajan ominaisuudessa) olivat tulleet Kangasalan urheilijoiden -96 joukkueen kera sählyä pelaamaan. Kaksi peliä, toisesta voitto ja toisesta tappio, maalieron ollessa kuitenkin positiivinen 20-19. Hyvä Micce!
Takana ovat myös tiukat pakkaset, taisi päälle 35-asteessa käydä viikon puolivälin tienoilla. Tiukasti kuitenkin allekirjoittanut polki pyörällä töihin.
Nyt on vaan niin paljon tautia liikkeellä töissä - mahatautia ja ilmeisesti influenssaa - että saapahan nähdä kauanko pöpöiltä säästyy.

31.1.2007
Tammikuu alkaisi olla siinä.
Tässä kuussa on suurimpana projektina ollut Teiskossa 1987-98 kuvaamieni kotivideoiden muuntaminen digitaalisiksi, editoiminen ja polttaminen DVD:lle.
Projektia ovat hidastaneet laiteongelmat (uusi kovalevy oli jo uutena risa), harjoittelu ohjelmien kanssa (kaiken joutui tekemään vähintään kolme kertaa) ja äärettömän tyhmät ohjelmat (kukalie insinööri niitäkin värkännyt!).
Mutta tänään on DVD vihdoin valmis ja todistettavasti TV:ssä pyörinyt! Kuusi otosta eri vuosilta.
Seuraavaksi täytyy tehdä siitä joitain kopioita ja laittaa jälleen jakoon suvulle.

11.1.2007
Niin se tuli tuo uusi vuosilukukin kirjoitettua ensimmäisen kerran.
Vuosi vaihtui liukkaissa keleissä; edellisenä yönä satoi vettä kaatamalla, piha ja tiet olivat ylettömän liukkaita.
Tiia oli vielä ilonamme uuden vuoden, Jenni Sepeineen poistui perjantaina kissoja hoitamaan.
Tiian kanssa jaksoimme juuri valvoa katselemaan vuoden vaihtumista ulkona, Tuija nukkui jo sikeästi koska aamulla oli töihin meno edessä.